Cvičenie ZKZ SR – Lešť 2015

V dňoch 1. – 5.6.2015 sa psovodi ZKZ SR zúčastnili súčinnostného cvičenia so psovodmi Prezídia policajného zboru SR vo vojenskom výcvikovom areáli Lešť.

Cieľom cvičenia bolo overenie si práce  psov v niekoľkodňovom a viacfázovom nasadení. Samozrejme každému psovi sa podmienky prispôsobovali podľa jeho výcvikovej fázy, kde sa výkonnostne práve nachádzal.

Už niekoľko rokov sa na základe zmluvy medzi ZKZ SR a MV SR tohto cvičenia naši psovodi zúčastňujú a vždy sa cvičenie stretne s pozitívnym ohlasom. Na tohtoročnom cvičení sa od nás stretlo 9 psovodov z troch členských organizácií. Menovite tri psovodky od PZŽ, traja psovodi od CCES a traja dobrovoľní hasiči z Petržalky.

Celé cvičenie organizoval pán npor. Michal Ďurica s ktorým sa na podobných akciách stretávame už viacero rokov a ktorému patrí aj naša vďaka.

Hneď po príchode na Lešť a po ubytovaní sme sa dozvedeli rozdelenie na jednotlivé pracoviská. Neotáľali sme a využili sme hneď prvé pracovisko v ruine, ktoré pozostávalo prevažne z navezenej sutiny v ktorej boli vybudované úkryty. Keďže toto pracovisko je rozdelené na dve časti z ktorých jedna je zameraná na tmavé chodby, mohli sme sa rozdeliť na dve družstvá a následne sa vystriedať.

Prvý deň sme ešte stíhali dopriať psom kúpeľ v miestnom jazere vododromu.

Počas ďalších dní sa striedali ďalšie pracoviská, prevažne charakteru budov, kde nám spoločnosť v tesnej blízkosti robili aj vojaci z útvaru rýchleho nasadenia a využili sme ich streľbu pre nácvik práce psov v hlučnom prostredí. Koncom týždňa sme zamerali výcvik na vyhľadávanie osôb stratených v lese. V tejto časti bol už tréning náročnejší, nakoľko sa pracovalo na slnku a teploty dosahovali tridsiatky. Psovodi, ktorí sa zaujímajú o prácu na stope si stihli pripraviť a vypracovať aj stopy.

Priebeh cvičenia na Lešti hodnotím z pozície lídra veľmi dobre, aktivitu psovodov tiež. Koncom cvičenia bolo vidieť značnú únavu na psoch aj psovodoch. Napriek tomu bol každý spokojný. Mám za to, že by takéto cvičenia bolo dobré zachovať. Psovodi si vymieňajú skúsenosti, pomáhajú si pri výcviku a majú prehľad o práci svojich kolegov, čo v konečnom dôsledku zužitkujú v prípadnej záchranárskej misii.

Ešte raz veľká vďaka zúčastneným.

                                                                                            v.r.v. ZKZ SR  Ján Pöthe

vysvetlivky:
ZKZ SR – Združenie kynológov záchranárov SR
PZŽ – Psovodi záchranári Žilina
CCES – Canis Center Eddy Slovakia
MV SR – Ministerstvo vnútra SR

Vložiť komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.